TeamQ logo

TeamQ roadmap

Een routekaart voor het creëren van beweging.

TeamQ Roadmap:
een maatwerk aanpak

TeamQ helpt organisaties ontwikkelen door medewerkers te betrekken bij verandervraagstukken en de ambities van medewerkers om te zetten in een duurzame beweging. Onze samenwerking verloopt volgens de TeamQ Roadmap, waar we zowel jouw thema als organisatiedoelen in mee nemen.

Wij starten door samen een goed ontwikkelverhaal op te stellen. Vanuit dat verhaal creëren we met TeamQ Monitor lokaal inzicht en ondersteunen we initiatieven vanuit de werkvloer.

Kortom, een maatwerk aanpak, volgens de TeamQ methodiek, waarmee jouw organisatie gegarandeerd in beweging komt. Met als resultaat: duurzame verandering met gewenst effect.

Van ontwikkeling
naar beweging

Wij geloven niet in een blauwdruk aanpak voor een verandertraject. Veranderingen verlopen organische en vragen continu om aandacht en (bij) sturing. Geen kant – en klaar programma dus, maar wel de routekaart met 7 belangrijke uitgangspunten. Onze ontwikkeltrajecten verlopen volgens deze TeamQ Roadmap, waar we zowel jouw thema als organisatiedoelen in mee nemen.

Een maatwerk aanpak, volgens de TeamQ methodiek, waarmee jouw organisatie gegarandeerd in beweging komt.

TeamQ Roadmap

7 stappen voor duurzame ontwikkeling in teams en organisaties

1. Start ontwikkeling vanuit een verhaal dat raakt

Mensen komen graag in beweging als ze het belang van de ontwikkeling inzien en vooral ook voelen. Dit ontstaat niet door een presentatie van cijfers en grafieken maar door en goed verhaal. Onze hersenen zijn gemaakt om te worden meegenomen in verhalen.

Samen met onze klant schetsen wij de huidige situatie met concrete, herkenbare voorbeelden en geven we aan wat het effect ervan is. We beschrijven vervolgens de gewenste situatie en wat dat zou kunnen opleveren. We maken de boodschap persoonlijk en herkenbaar voor medewerkers. 

Al bij deze eerste stap betrekken we medewerkers als klankboard om het ontwikkelverhaal vorm te geven.  

Alles start met een goed verhaal.

 

2. Management voorop

Echte ontwikkeling kost mensen tijd en energie. De verandering moet voldoende belangrijk voelen en dichtbij komen. Anders gaan mensen het ongemak niet aan. Hierin is de rol van het management essentieel. Zij moeten niet (alleen) zeggen dat de verandering belangrijk is. Ze moeten voorop gaan en laten zien dat zij de verandering belangrijk vinden.

Leaders go first.

 

3. Haak medewerkers aan op de gewenste ontwikkeling

Als management loop je zo 5 stappen voor op medewerkers. Neem de tijd om het bewustzijn te creëren over het nut en de noodzaak om met het ontwikkelthema aan de slag te gaan.

Overval medewerkers niet, maar haak hen rustig aan. Ga vanuit het ontwikkelverhaal met teams en medewerkers in gesprek. Luister naar de reacties en verwerk de feedback om het ontwikkelverhaal en de ontwikkelroute beter te maken.

Stel een ontwikkelgroep samen vanuit een doorsnede van de organisatie. Vraag hen mee te denken in de ontwikkeling en de rol van ambassadeur te vervullen tijdens het traject.

Neem de tijd om medewerkers zorgvuldig aan te haken. Daar pluk je later de vruchten van!

4. Ontwikkel vanuit inzicht

Als je mensen mee wilt nemen in verandering, zorg dan dat hun stem gehoord wordt. Eigenaarschap ontstaat als medewerkers hun eigen ideeën en behoeftes terug zien in de veranderaanpak.

Werk aan de zijlijn dus geen kant en klaar veranderplan uit, maar start met het in kaart brengen van de behoefte en ideeën van medewerkers. Wij doen dit door een vragenlijst op maat te ontwerpen en hiermee lokaal inzicht te creëren. Deze informatie zorgt voor focus en draagvlak voor ontwikkeling. Wij reiken de informatie overzichtelijk aan en helpen medewerkers hier zelf over in gesprek gaan.

Zo geef je teams een taal om over de gewenste ontwikkeling te praten en zetten we medewerkers aan het roer van de gewenste ontwikkeling.

5. Geef ruimte om te experimenteren

Ontwikkelen doe je er niet zomaar even bij. Brainstormen, concrete ontwikkelacties formuleren en hier gestructureerd aan werken kost energie en tijd.

Creëer ontwikkelruimte door voor medewerkers. Zorg voor tijd en geef mandaat om te experimenteren en een eigen weg te vinden. Het veranderverhaal geeft richting aan de initiatieven die ontstaan. Autonomie is de drijvende kracht achter professionele ontwikkeling.

Geef medewerkers richting en ruimte, en je zal verbaast zijn wat er kan ontstaan!

6. Creëer een krachtige ontwikkelcyclus

Ontwikkeling is een continu proces van ervaren, reflecteren en hiervan leren. Zo kom je samen stap voor stap verder. Daarvoor is het nodig om steeds inzichtelijk te maken wat werkt en waar de volgende ontwikkelstap ligt.

Een valkuil bij ontwikkeling is om een groots en meeslepend plan uit te denken. Mensen gaan ervanuit dat ze goed kunnen bedenken hoe iets zal gaan werken. De praktijk blijkt vaak een stuk weerbarstiger.

Wij geven medewerkers de tools en ondersteuning om kort-cyclisch te leren ontwikkelen. Vanuit een heldere focus te experimenteren, te evalueren en een eerstvolgende stap te bepalen. 

Zo zet je steeds een kleine stap vooruit, zelfs als een experiment mislukt. Want ook dat biedt waardevolle informatie om op voort te bouwen.

 

7. Stimuleer beweging door verhalen

Mensen zijn sociale wezens. We zijn gevoelig voor persoonlijke verhalen over worstelingen en successen. Juist deze verhalen maken de verandering menselijk. Je kunt je ertoe verhouden en er samen erover praten. Het horen van de verhalen rondom verandering zijn een krachtige stimulans om zelf ook in beweging te komen.

Van verhalen door medewerkers te interviewen over de ontwikkeling die zij zelf of samen hebben doorgemaakt. Deel deze verhalen in het bedrijfsmaandblad, maak vlogs voor intranet en deel verhalen tijdens bijeenkomsten. 

Door verhalen te delen gaat verandering leven en inspireer je elkaar met ideeën.

 

Heb je behoefte aan een kennismakingsgesprek?

Een goed gesprek is nooit weg!

We vinden het leuk om je te leren kennen en samen over jouw organisatie en ons vak te praten.

Laat het weten als je een vraag hebt, of gewoon nieuwsgierig bent hoe onze TeamQ Roadmap het effect van jouw ontwikkelinitiatieven kan vergroten.

9 + 6 =

Ontdekken hoe we
dit samen doen? 

Samen met TeamQ

Samen in beweging komen?

Actuele thema's

Welk thema speelt er bij jullie?

Ontdek TeamQ

TeamQ bekijken?

Direct een
afspraak
inplannen?

Maak kennis met onze experts! 

2 + 10 =