TeamQ logo

TeamQ ZelforganisatieScan

Versterk het zelforganiserend
vermogen van jouw organisatie

Zelforganisatie is hot. Steeds meer organisaties werken toe naar meer eigenaarschap en verantwoordelijkheid laag in de organisatie. Daar zit immers de kennis en het contact met klanten.

Geen standaard blauwdruk voor zelforganisatie. Wat dan wel?

De uitdaging is om een vorm en inrichting van zelforganisatie te vinden die bij jouw organisatie past. Er is namelijk geen standaard blauwdruk die overal werkt. Wel zijn er bewezen ingrediënten voor zelforganisatie die je eigen kan maken om succesvol samen te werken vanuit autonomie en eigenaarschap.

De 5 ingrediënten voor succesvolle zelforganisatie zijn:

1. Helderheid in doelen en kaders

2. Passende rollen en samenwerkafspraken

3. Structuren voor effectief overleggen

4. Procedures voor besluitvorming vanuit eigenaarschap

5. Een werkwijze voor het werken áán de organisatie

Deze ingrediënten kunnen zijn stuk voor stuk een ingang bieden om het functioneren van een zelforganiserend team te verbeteren.

Maar waar is per team aandacht nodig? En hoe ga je daar vervolgens zelf mee aan de slag?

“Grootse groei
is diepgeworteld”

Creëer regelmatig tijd voor het werken aan je team

Samen concreet aan de slag

Met de ZelforganisatieScan breng je op teamniveau in kaart waar teamleden tevreden over zijn en waar behoefte aan is. Om als zelforganiserend team effectiever en met plezier samen te werken en doelen waar te maken. Oftewel, wat vraagt op dit moment onze aandacht? Onze Roadmap Zelforganisatie laat je zien op welke manier je hierover het gesprek kunt voeren, zodat je inzichten krijg en ook direct aan de slag kan gaan met concrete en passende werkvormen.

  Van inzicht naar beweging

  De TeamQ ZelforganisatieScan bestaat uit een online vragenlijst, een overzichtelijke rapportage en activerende werkvormen.

  Op basis van de input van teamleden worden in het TeamDashboard adviezen gegeven en werkvormen aangeraden. Als team kun je hier direct zelf of onder begeleiding gericht mee aan de slag.

  Organisatieontwikkeltool
  voor teamontwikkeling

  1.

  Een solide basisvragenlijst

  De TeamQ ZelforganisatieScan bestaat uit een vragenlijst en werkvormen gebaseerd op 5 ingrediënten van succesvolle zelforganiserende teams. De beleving van teamleden wordt op 9 thema’s in kaart gebracht: Doelen en kaders, Rol van het management, Inrichting organisatie, Teamoverleg, Besluitvorming, Teamleren en Teamvolwassenheid.

  1. Deze basisvragenlijst kan direct worden ingezet in een team in jouw organisatie.
  2. Het is ook mogelijk om de vragenlijst als HR instrument in te richten voor jouw organisatie.

   

  2.

  Op maat voor jouw organisatie

  TeamQ is een flexibel systeem, aanpasbaar om goed aan te sluiten bij de doelen die onze klanten hebben met de inzet van een ZelforganisatieScan. Wij maken de vragenlijst op maat zodat deze naadloos aansluit bij relevante thema’s, taal en de structuur van de organisatie.

  Ook is het mogelijk om eigen vragen toe te voegen en koppelingen te maken met interne leermanagementsystemen en intranet.

   

  3.

  Zet teams zelf aan het roer van hun ontwikkeling

  Onze ZelforganisatieScan is meer dan een vragenlijst op zich. Onze Roadmap Zelforganisatie helpt managers en teams vanuit draagvlak en eigenaarschap daadwerkelijk in beweging te komen. Zo wordt teamontwikkeling een geïntegreerd en gewaardeerd onderdeel van de dagelijkse samenwerking in teams.

  Via het TeamDashboard krijgen teams gerichte tips en werkvormen waarmee ze zelf (of onder leiding van een teamleider/coach) aan de slag kunnen. Geen suffe post-it sessies dus, maar actief bouwen aan een wendbaar en prettig team!

   

  4.

  Relevante sturingsinformatie voor Management & HR

  Inzet van de TeamQ ZelforganisatieScan geeft een schat aan informatie over bredere behoeftes aan ondersteuning binnen jouw organisatie. Hoe teams er in brede zin voor staan, welke trainingen relevant zijn om te promoten, welke teams extra aandacht behoeven en wat er in het MT op de ontwikkelagenda moet.

  Meer weten over hoe wij dit doen?
  Boek dan een kennismaking met een van onze experts.

  TeamQ Roadmap:
  Brengt teams in beweging

  Werken aan je team start met een goed ontwikkelverhaal vanuit leiderschap. Haak teamleden aan op dit verhaal door het voor te leggen en de feedback te verwerken.

  Vanuit deze basis vult ieder teamlid de ZelforganisatieScan in en ga je samen in gesprek over de resultaten. Het team doet de duiding, een interne rol of teamcoach begeleidt het proces.

  Uitkomst van het gesprek zijn gerichte experimenten waarmee teamleden zelf aan de slag gaan. Niet groots en meeslepend, maar sprints met kleine en haalbare stappen. Door periodiek te evalueren ontdek je wat voor jullie team werkt en hoe je dit verder uit kunt bouwen.

  Deze TeamQ methodiek creëert eigenaarschap en ontwikkelruimte, waarmee jouw team gegarandeerd in beweging komt. Met als resultaat: blije teamleden, wendbare teams en tevreden klanten.

  Wij ondersteunen leiders en HR Professionals in dit proces, om het kracht van datagedreven ontwikkeling maximaal te benutten.

  Roadmap Teamontwikkeling

  Deze organisaties
  gingen jou al voor:

  “Avans Hogeschool kiest sinds enkele jaren voor een inrichting met zelforganiserende teams. Een team met veel autonomie kan namelijk snel inspelen op veranderingen in de omgeving. Steeds meer teams voelen de behoefte om met elkaar te reflecteren op wat al goed gaat en waar de verbeterkansen liggen, als het gaat om zelforganisatie. Wij gebruiken daarvoor de TeamQ ZelforganisatieScan. Op maat gemaakt voor de 14 academies van Avans, waardoor de vragenlijst naadloos aansluit op onze visie, bedoeling en inrichting van zelforganisatie.”

  Lees meer over de ervaring met de TeamQ ZelforganisatieScan bij Avans.

  TeamQ ZelforganisatieScan

  Wil je weten of onze ZelforganisatieScan wat voor jouw team(s) of organisatie is? Ga dan direct aan de slag. Vul hier je naam en e-mailadres in en wij sturen je een link waarmee je de vragenlijst zelf kan invullen en ervaart hoe het werkt.

  Check 
  it out! 

  Ontdekken hoe we
  dit samen doen? 

  Samen met TeamQ

  Samen in beweging komen?

  Actuele thema's

  Welk thema speelt er bij jullie?

  Ontdek TeamQ

  TeamQ bekijken?

  Direct een
  afspraak
  inplannen?

  Maak kennis met onze experts! 

  4 + 4 =