Hoe sluit ik mijn leiderschap beter aan op wat mijn team nodig heeft?
Misschien is er behoefte aan meer duidelijkheid, meer steun of een sterkere bijdrage aan veiligheid en structuur.
Een teamleider speelt een belangrijke rol in hoe een team functioneert. Het gaat niet alleen om organiseren, maar óók om begeleiden, ruimte geven en het team ondersteunen in ontwikkeling en samenwerking.
Op deze pagina vind je:
- Waar je op moet letten als je als teamleider beter aan wilt sluiten bij je team
- Concrete stappen om gericht met je team aan de slag te gaan
Verken samen welke verwachtingen en behoeften jullie hebben aan de rol van de teamleider
De rol van de teamleider is een bijzondere binnen eenteam. Een teamleider is vaak tegelijk onderdeel van het team én verantwoordelijk voor het proces, de voortgang en de psychologische veiligheid. Het is daarom belangrijk om met elkaar te verkennen: Wat verwacht ieder van een teamleider? Welke behoeften heb je in jouw werk, en op welke momenten zie je dat de teamleider daarin ondersteunt?
- Een eerste stap is het openen van het gesprek. Dat vraagt moed en kwetsbaarheid van zowel het team als de teamleider. Wat heb jij als team nodig van je leidinggevende? En wat lukt er nog niet of wat mis je?
- Wil je als teamleider zelf het gesprek voeren? Zorg dan dat je ieder teamlid de gelegenheid geeft om te delen en ga zelf zoveel mogelijk luisteren. Doe zelf ook mee door eerlijk en open te delen wat je zelf lastig vindt of anders zou willen.
- Merk je dat het spannend is om dit gesprek goed te begeleiden? Overweeg dan om een HR-professional, een interne teamcoach of een externe begeleider te vragen om het gesprek te faciliteren.

Teamontwikkelfases en leiderschap
In de ontwikkeling van teams zijn er altijd fases waarin de samenwerking wat stroever verloopt. Dat is normaal. Teams groeien niet zonder frictie. Als teamleider is het handig om je bewust te zijn van de verschillende fases die teams doormaken, en het gedrag dat daarbij hoort te leren herkennen. Zo kun je beter inschatten wat het team op dat moment nodig heeft en hoe jij in jouw rol het beste kunt ondersteunen.
In deze hand-out lees je hoe je de fase van teamontwikkeling herkent in je team, en welk gedrag daar als leider het beste bij past.
Concrete stappen om gericht aan de slag te gaan!

Mismatch leiderschap – fase teamontwikkeling
Soms heb je als teamleider het gevoel dat je van alles probeert, maar dat het niet landt. Je geeft je team ruimte en autonomie, maar de afspraken blijven vaag en het komt niet echt van de grond. Of juist andersom: je stuurt duidelijk op taken en structuur, maar je merkt dat het team je sturing als betuttelend of te controlerend ervaart. Grote kans dat je leiderschapsstijl niet goed aansluit bij de fase waarin je team zich bevindt.

Leiderschap samen verbeteren
Heb je samen met je team onderzocht wat er (in hun ogen) nu ontbreekt in jouw leiderschap? Dan kun je dit gebruiken als vertrekpunt om heel gericht te gaan verbeteren. Misschien zegt je team:
- “We krijgen weinig steun als we worden teruggefloten vanuit de organisatie.”
- “We missen jouw zichtbaarheid en betrokkenheid bij wat er speelt.”
- “Het is vaak onduidelijk wat jij precies verwacht.”
Wil je hier stap voor stap aan werken, samen met je team? Kies dan één of twee punten om mee te oefenen, en bouw samen aan jouw leiderschap op een manier die bij dit team past.
STAPPENPLAN: Leiderschap afstemmen op teamontwikkelfase

Doel
Inzicht krijgen in de ontwikkelfase van je team en bepalen welk leiderschap daarbij past, zodat je bewuster kunt inspelen op wat het team nu echt nodig heeft.

Werkwijze
Stap 1 – Duid de ontwikkelfase van je team
Gebruik de handout ‘Teamfases & Leiderschap’ om samen met een collega, HR-professional of coach te verkennen in welke fase jouw team zich bevindt: Start, Strijd of Samen. Kijk naar gedragspatronen, spanningen en waar het team energie van krijgt of juist op vastloopt.
Stap 2 – Onderzoek de mismatch (of juist de match)
Bedenk welk leiderschapsgedrag je zelf inzet: geef je veel ruimte, stuur je strak op taken, houd je je afzijdig of ben je juist erg betrokken? Leg dit naast de fase die je bij je team herkent. Zie je een mismatch tussen wat jij doet en wat het team nodig heeft?
Stap 3 – Bepaal je ontwikkelrichting als leider
Noteer voor jezelf één of twee intenties: waar wil je bewuster op letten in je leiderschap de komende tijd? Bijvoorbeeld: “Ik neem meer tijd om meningsverschillen in de strijdfase te verhelderen in plaats van ze te sussen.” Of: “Ik geef in de samenfase meer ruimte voor het team om zelf knopen door te hakken.”
Deel je intenties met jouw team. Daarmee laat je zien dat je werkt aan het ontwikkelen van jouw leiderschap. Ook laat je kwetsbaarheid zien, je gaat immers experimenteren. Door je intenties te delen, maak je je team deelgenoot, kun je feedback vragen op je voortgang en het effect met hen evalueren.
Stap 4 – Kies een moment om te oefenen en evalueren
Kies een concreet moment (bijvoorbeeld een teamoverleg, een gesprek of een besluitmoment) waarop je bewust je aangepaste leiderschapsgedrag in de praktijk brengt. Vraag na afloop feedback aan één of meer teamleden of (nog beter) doe een rondje waarin iedereen (inclusief jijzelf) iets deelt over wat jouw experiment oplevert.

Voorbeelden van oefenen met leiderschap
Team Financiën: Het team zat duidelijk in de strijdfase: onderhuidse irritaties, spanningen over taakverdeling en een gebrek aan onderling vertrouwen. De teamleider stuurde vooral op harmonie en zelfstandigheid, alsof het team al in de Samenfase zat. Daardoor bleven conflicten onbesproken.
Intenties van de teamleider:
- Ik benoem spanningen expliciet als ik ze zie of vermoed.
- Ik leg een overleg stil om onderhuidse spanningen te bespreken zonder ze direct op te lossen.
Manier van oefenen: Tijdens een overleg waar de sfeer gespannen was, benoemde de teamleider: “Volgens mij zit hier iets onder.” In plaats van door te gaan met de agenda, legde hij het overleg stil en nodigde het team uit om te verkennen wat er speelde. Hij stelde vragen als “Waar heb je last van?” en “Wat wordt er misschien nog niet gezegd?”, zonder zelf in te vullen of op te lossen.
Effect: Er kwamen frustraties op tafel die eerder waren blijven hangen. Teamleden voelden zich gehoord en gaven aan dat het hielp om spanningen niet te vermijden, maar open te bespreken.
Team P&O: Het team bevond zich in de startfase. Er waren nieuwe mensen, onduidelijke processen en onzekerheid over taken. De teamleider gaf echter veel vrijheid en autonomie, passend bij een samenfase. Teamleden voelden zich daardoor stuurloos.
Intenties van de teamleider:
- Ik geef meer structuur aan taken en verwachtingen.
- Ik plan vaste overlegmomenten waarin we helderheid creëren.
Manier van oefenen: De teamleider introduceerde een wekelijkse planning-check, met concrete taakafspraken en duidelijkere besluiten. Ze benoemde vaker expliciet wie waarvoor verantwoordelijk was.
Effect: Teamleden voelden zich meer gerustgesteld en durfden sneller vragen te stellen. De duidelijkheid hielp hen om sneller hun plek te vinden in het team en gaf meer rust in de samenwerking.
STAPPENPLAN: Leiderschap stapsgewijs verbeteren

Doel
Samen met je team werken aan het versterken van jouw leiderschap op punten die het team nu mist, door in kleine stappen te experimenteren met nieuw gedrag en dit regelmatig samen te evalueren.

Werkwijze
Stap 1 – Creëer een veilige setting voor feedback
Kondig aan dat je het gesprek met je team wil aangaan over jouw leiderschap, met als doel om samen te groeien. Geef aan dat je openstaat voor feedback en daar actief mee aan de slag wilt. Kies een moment waarop het team de ruimte ervaart om zich uit te spreken. Gebruik eventueel een externe begeleider of de werkvorm Complexe Teamvragen Verkennen om een open en veilig gesprek te stimuleren.
Stap 2 – Verken waar het team behoefte aan heeft
Stel open vragen zoals:
- “Wat helpt jullie in mijn manier van leidinggeven?”
- “Waarin missen jullie soms iets van mij?”
- “Wat zou ik kunnen doen om onze samenwerking te versterken?”
Laat iedereen aan bod komen, zonder discussie. Schrijf mee of laat iemand notuleren. Zoek patronen en herhaling in de antwoorden.
Stap 3 – Kies 1 of 2 verbeterpunten
Kies samen met je team (of reflecteer zelfstandig op basis van het gesprek) één of twee concrete gedragingen die je de komende weken wilt verbeteren. Houd het klein en specifiek. Voorbeelden:
- “Ik ga teamoverleggen duidelijker structureren.”
- “Ik spreek vaker mijn waardering uit.”
- “Ik geef sneller rugdekking als collega’s kritiek krijgen vanuit de organisatie.”
Stap 4 – Spreek je intentie uit en plan een eerste moment
Deel met het team: “Ik wil de komende weken bewust oefenen met [gedrag X], omdat ik merk dat jullie daar behoefte aan hebben.” Benoem in welk overleg of op welk moment je dit gaat proberen. Nodig het team uit om erop te letten en feedback te geven.
Stap 5 – Evalueer samen en stel bij
Plan na 2 à 3 weken een kort evaluatiemoment. Vraag het team:
- “Wat heb je gemerkt?”
- “Wat werkte wel of niet?”
Gebruik deze input om door te pakken of iets aan te passen. Door in kleine stappen te leren, groeit het vertrouwen én je leiderschap.
Tip
Zorg dat het experiment haalbaar is. Kies liever iets kleins waar je echt mee kunt oefenen, dan een vage ambitie die lastig te meten is.

Voorbeelden
Team P&O: Teamleden geven genuanceerde feedback. Ze waarderen de ruimte die de teamleider geeft, maar voelen zich niet altijd gezien of gehoord.
-
“Je bent er weinig, soms voelt dat alsof je niet echt betrokken bent.”
-
“Als we ergens mee zitten, heb ik niet het idee dat jij daar iets mee doet.”
-
“Tegelijk weet ik ook dat je ons vertrouwt en ons niet wilt controleren, dat waardeer ik.”
Keuze van de teamleider:
“Ik ga de komende maand elke week één teamlid opzoeken voor een korte wandeling of check-in, gewoon om te horen wat er speelt.”
Oefenmoment:
Op donderdagmiddag plant de teamleider twee wandelmomenten van 20 minuten.
Evaluatie: Collega’s geven 2 maanden later in een evaluatiemoment aan meer nabijheid en betrokkenheid van de teamleider te ervaren. Ze zeggen dat het prettig is om tussendoor even gedachten te delen. Eén medewerker zegt: “Het voelt goed dat je echt tijd maakt om te luisteren.”
Team Productie: De sfeer is gespannen. Teamleden zijn uitgesproken kritisch.
-
“Je steunt ons niet als we ergens op worden aangesproken, dan sta je aan de kant van ‘boven’.”
-
“We weten nooit wat jij vindt of wat jij voor ons doet.”
-
“Het voelt alsof we het zelf maar moeten uitzoeken.”
Er wordt nauwelijks waardering uitgesproken.
Keuze van de teamleider:
“Ik wil werken aan het geven van rugdekking. Als jullie ergens op worden aangesproken, zal ik voortaan in het overleg eerst navragen bij jullie wat er speelde en dat actief meenemen in mijn reactie richting management.”
Oefenmoment:
In het eerstvolgende MT-overleg waarin klachten over het team besproken worden.
Evaluatie: Het team merkt 2 weken later op dat de teamleider voor het eerst echt namens hen spreekt richting het MT. Ze voelen zich meer serieus genomen. Eén teamlid zegt: “Nu zie ik dat je ons echt steunt, dat maakt verschil.”
Dan heb je ontwikkeldoelen geformuleerd. Hoe nu verder?

Om verbeteringen duurzaam te maken, is het belangrijk ze actief in te zetten en ze regelmatig te bespreken.
Dit kan op verschillende manieren:
- Maandelijks of per kwartaal evalueren:
Zijn we op schema? Wat vraagt bijsturing? - Doelen zichtbaar maken in de werkomgeving:
Bijvoorbeeld via een doelenbord of digitale tool. - Elkaar blijven bevragen: Zijn dit nog de juiste doelen?
Wat hebben we nodig om ze te behalen?
Door leren en ontwikkelen structureel onderdeel te maken van de praktijk, zorg je ervoor dat ze niet alleen richting geven, maar ook écht bijdragen aan de effectiviteit en samenwerking binnen het team.
Lees voor meer informatie over teamleren door evalueren dit achtergrondartikel:
Evalueren en leren: Zo maak je “werken aan je team” succesvol!
Aan de slag met jouw team?
Wil je dat je team niet alleen praat over verbeteringen, maar ook écht actie onderneemt? Of je nu zelf aan de slag wilt gaan of kiest voor begeleiding van een expert, wij hebben een passend pakket voor jouw behoeften. Met onze verschillende opties begeleid je jouw team stap voor stap naar meer zelfstandigheid, betere samenwerking en concrete resultaten.
Teamkracht DIY
Zelfstandig en laagdrempelig aan de slag- Team Belevingsonderzoek
- Teamrapportage
- Ontwikkeladviezen op maat
- Startgesprek 1,5 uur (voorbereiding)
- Doorpakgesprek 1,5 uur (aan de slag!)
- Expert begeleiding Teamsessie
Boost je team
Zelfstandig met een teamexpert aan de zijlijnMeest gekozen!
- Team Belevingsonderzoek
- Teamrapportage
- Ontwikkeladviezen op maat
- Startgesprek 1,5 uur (voorbereiding)
- Doorpakgesprek 1,5 uur (aan de slag!)
- Expert begeleiding Teamsessie
Team Transformatie
Diepgaand aan de slag onder leiding van een ervaren teamexpert- Team Belevingsonderzoek
- Teamrapportage
- Ontwikkeladviezen op maat
- Startgesprek 1,5 uur (voorbereiding)
- Doorpakgesprek 1,5 uur (aan de slag!)
- Expert begeleiding Teamsessie
Teamkracht DIY: Zelfstandig aan de slag
Voor teams die graag zelfstandig werken, biedt dit pakket alle tools om zelf aan de slag te gaan met het team belevingsonderzoek. Het Team ontvangt een Teamrapportage met adviezen en handige werkvormen om de resultaten direct te bespreken. Ideaal voor teamleiders en teamcoaches die zelf aan de slag willen met hun team(s)!
Ja, dit wil ik!
Vragenlijst: Team belevingsonderzoek
Je krijgt een helder beeld van hoe het team samenwerkt, waar de sterktes en verbeterpunten liggen. Dit inzicht helpt om te begrijpen welke onderwerpen prioriteit hebben voor verdere ontwikkeling.
Format voor het teamgesprek
Met een gestructureerd format kun je direct aan de slag met het team om de resultaten te bespreken, wat leidt tot waardevolle gesprekken en concrete acties om samen aan te werken.
Zelfstandige aan de slag
De TeamQ Methode biedt je een concrete ontwikkelroute om van experimenten naar beweging te komen. Hiermee kun je het team stapsgewijs helpen om ideeën om te zetten in concrete resultaten.
Boost je Team: Groeien met begeleiding
Dit pakket biedt dezelfde basis, maar met extra begeleiding voor meer diepgang. Naast de vragenlijst en werkvormen krijg je twee adviesgesprekken met een van onze TeamExperts: één om je voor te bereiden op het teamsessiegesprek, en een tweede om samen met een expert door te pakken op de resultaten.
Ja, dit wil ik!
Vragenlijst: Team belevingsonderzoek
Je ontvangt een diepgaand inzicht in de samenwerking binnen het team, met duidelijke aandachtsgebieden die aangepakt moeten worden.
Format voor het teamgesprek
Het gespreksformat helpt het team om gestructureerd en efficiënt de resultaten te bespreken en de eerste stappen richting verbetering te zetten.
Zelfstandig aan de slag
De TeamQ Methode biedt je een concrete ontwikkelroute om van experimenten naar beweging te komen. Hiermee kun je het team stapsgewijs helpen om ideeën om te zetten in concrete resultaten.
Adviesgesprek (1,5 uur) ter voorbereiding van de teamresultatensessie
Je bent goed voorbereid op het bespreken van de rapportage met je team. Samen met een expert krijg je concrete werkvormen en inzichten aangereikt om een effectieve en productieve teamsessie te organiseren.
Doorpakgesprek (adviesgesprek) na de sessie om de vervolgstappen te bepalen
Na de sessie ontvang je persoonlijk advies over de verdere ontwikkeling van het team. Dit helpt je om zelf gericht verder te werken aan de teamontwikkeling en voortgang te boeken.
Team Transformatie: Volledige begeleiding voor maximaal resultaat
Voor teams die de maximale impact willen bereiken, biedt dit uitgebreide pakket niet alleen de tools, maar ook volledige begeleiding. Een van onze TeamExperts begeleidt de resultaatsessie met het team en helpt jullie direct doorpakken naar concrete acties.
Ja, dit wil ik!
Vragenlijst: Team belevingsonderzoek
Een volledig inzicht in de dynamiek en samenwerking binnen het team, met duidelijke verbeterpunten om op te focussen.
Adviesgesprek ter voorbereiding van de teamresultatensessie
Je bent optimaal voorbereid om de teamresultaten te bespreken. Het gesprek met de expert zorgt ervoor dat een goed beeld krijgt van wat er in je team speelt en nodig is.
Begeleiding van de expert tijdens de teamresultatensessie
De expert begeleidt jou en je team tijdens de bespreking van de resultaten, wat zorgt voor diepere inzichten en effectievere opvolging. Je team wordt ondersteund bij het formuleren van experimenten en de borging van de ontwikkeling in de dagelijkse praktijk.
Doorpakgesprek na de sessie om de vervolgstappen te monitoren en bij te sturen
Je krijgt duidelijke handvatten om de verdere ontwikkeling van het team vorm te geven. Dit zorgt voor een duurzame voortzetting van de verbeteringen die tijdens de sessie zijn besproken.